Tweede Erfgoedcafé Donderdag 10 oktober 2019 om 19u
We focussen dit jaar op Eduard Deryckere, de borstelfabrikant die in de 19de eeuw het borstelambacht tot een industriële schaal bracht.
Wie was hij? Wat heeft hij gerealiseerd en wat betekende dit voor stad en streek? Het enige zichtbare restant in het centrum van de ruime aanwezigheid van bedrijf en familie Deryckere is het woonhuis in de Kasteelstraat maar zijn verhaal is des te omvattender!
Zo’n 120 deelnemers zakten op donderdag 10 oktober af naar Luxendi in de Nederweg. Het was de tweede keer dat we ons erfgoedcafé daar lieten doorgaan. Bart Blomme stelde de twee sprekers van die avond voor aan het publiek.
Conservator Hilde Colpaert had het over het gebruik van plantaardige grondstoffen in de borstelindustrie. Aan de hand van een powerpoint schetste ze de evolutie en stelden we daarbij vast dat plantaardige grondstoffen eigenlijk nooit echt weg zijn geweest.
Historicus José Naert stelde in zijn betoog Eduard De Ryckere centraal. Deze Izegemse borstelfabrikant drukte wel erg zijn stempel op de plaatselijke industrie. Hij was in zijn tijd de grootste werkgever en zette zich in om meer dan 150 arbeiderswoningen te bouwen. José Naert kaderde dit alles en sprak ook over de familie De Ryckere en de plaatsen waar die gewoond hadden.
Na deze twee uiteenzettingen werd in aanwezigheid van schepen Kurt Himpe en afstammeling Jean De Ryckere de plaat onthuld.